La FUNDACIÓ CIM-UPC apropa el món de la fabricació personal a la societat amb BCN3D Technologies



La nova secció de la Fundació CIM presentarà 3 noves tecnologies i el seu programa formatiu 3D Training, el 14 de maig en el DHUB de Barcelona i el 3D Printshow de Londres

Barcelona, 10 d’abril del 2015 – La iniciativa RepRapBCN, nascuda en la Fundació CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya . BarcelonaTech (UPC)fa quatre anys, es reinventa i reneix amb més força, nous objectius i més productes que oferir sota l'empara d'una nova denominació: BCN3D Technologies,   creada  per    a  fomentar  la   participació  activa  de  l'usuari  en   el   procés   de
fabricació personal.
 
Ja no és suficient amb dotar a la societat d'impressores 3D; en l'àmbit de la innovació tecnològica, BCN3D Technologies pretén transformar la societat del consum en la qual vivim des de principis del segle XX en una societat productora de les seves pròpies idees, involucrant-nos a tots en el desenvolupament d'unes tecnologies participatives on les persones fabriquen les seves eines i projectes reals, i fusionant diferents tecnologies de fabricació digital per obtenir productes que d'una
altra manera no s’haguessi pogut materialitzar.

Per aconseguir-ho, la nova secció de la Fundació CIM planteja dos vessants d'acció: Nous productes que apropin als usuaris no solament la impressió 3D, sinó també a les possibilitats de fabricació digital actuals i un programa formatiu que ajudi a l'usuari a dissenyar i fabricar amb aquestes tècniques.

En quant als nous productes, BCN3D Technologies està treballant actualment en 3 noves tecnologies que es presentaran el proper dia 14 de maig en el DHUB de Barcelona i, també, en el 3D Printshow de Londres, un dels esdeveniment més importants del Sector de la Impressió 3D i la Fabricació Digital.

Aquest mateix dia, es presentarà també el programa formatiu 3D Training, que cobreix els diferents estadis de la concepció i realització d'un objecte o producte. És a dir, el disseny, la fabricació i la
posada en funcionament d’allò fabricat.



Design for Digital Manufacturing. Actualment, les impressores 3D estan cada vegada més esteses, però el seu ús està moltes vegades limitat a la materialització de peces ja existents. Existeix una necessitat clara d'apropar el món del disseny assistit per ordinador d'una manera entenedora al gran públic, de manera que aquell que tingui una impressora 3D pugui, no només fabricar les peces dissenyades per un altre, sinó dissenyar des de zero un element que després pugui imprimir o fabricar.

Digital ManufacturingTechnology. El sector de la fabricació digital i, en concret, les impressores 3D, estan avançant a una velocitat difícilment assumible per a un públic no professional, o plenament dedicat en aquest sector. Les tècniques existents cada vegada són més nombroses, i aporten major capacitat de fabricar, gràcies als nous materials, que permeten realitzar peces de característiques gairebé infinites.

Aquest potencial és transmès mitjançant cursos de funcionament de màquines i tecnologies que permeten a l'usuari entendre, ja no només la màquina, sinó conèixer la tecnologia que fa possible la
Materialització d’un objecte.

Digital Project Development. Finalment, la impressió 3D redueix en gran manera el temps necessari per a la realització de dissenys complexos que integren diferents parts. És per això que és necessari conèixer les tècniques empleades per a la concepció de productes complexos, com per exemple un drone, i capacitar a l'usuari final per poder iterar el seu disseny, modificar-ho i millorar-ho.

La intenció de BCN3D Technologies amb aquest programa formatiu és democratitzar l'ús de la fabricació digital i les impressores 3D de manera real, capacitant a usuaris no professionals per al correcte ús de les eines existents, i obtenint resultats reals i de nivell professional.

Seguint amb aquesta idea, els productes dissenyats per BCN3D Technologies s'emmarquen en el Open Hardware, filosofia oberta de fabricació, que permet a tot aquell que ho desitgi conèixer exactament el funcionament de la seva màquina, ja que tota la informació de disseny es publica sota patent lliure i, per tant, queda exposada al públic. Aquesta filosofia converteix als productes en exemple de fabricació i confereix transparència a l'hora de comprendre com funcionen les tel recnologies actuals, superant el convencionalisme de les patents industrials, que desvirtuen el valor i
el preu real dels productes de consum.



Sobre la Fundació CIM

La Fundació CIM és una entitat adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) que té com a missió institucional transferir coneixements d'enginyeria i gestió de la tecnologia, i facilitar eines a les empreses i als professionals perquè puguin crear i millorar els seus productes i processos de fabricació, apropant la realitat empresarial a la universitat, per facilitar que el teixit industrial del seu entorn pugui aconseguir la màxima competitivitat tecnològica.

La Fundació CIM aconsegueix la seva missió generant tecnologia de producte i procés mitjançant la realització de projectes de R+D+i, utilitzant recursos materials de prototipaje i fabricació d'última generació. La Fundació CIM també col·labora amb altres centres universitaris de recerca, a través de la XaRTAP i el CIT  i, amb empreses de diversos sectors, desenvolupa propostes tecnològiques innovadores i potenciant infraestructures de recerca aplicada per a realitzar projectes en diversos àmbits tecnològics.

Més informació a: http://www.fundaciocim.org


Nota: si desitja més informació sobre aquesta nota de premsa, pot posar-se en contacte amb Mar Borque & Asociados. Tel: 932411819. 
e-mail:marborqueasociados@marborqueasociados.com. www.marborqueasociados.com